Dierenkliniek Middenwaard

RISICO’S VAN WORMEN

Het is belangrijk om uw kat of hond vanaf jonge leeftijd regelmatig te ontwormen. Maar waarom is dat eigenlijk? Dit zijn de belangrijkste redenen:

 • Vrijwel alle katten en honden raken tijdens hun leven besmet met spoelwormen.
 • Wormen zijn overal: buiten, op de vacht van uw huisdier en zelfs in uw huis. Het is bijna onmogelijk om contact tussen uw huisdier en deze parasieten te vermijden. Toch zal u zelden wormen zien. Dit betekent echter niet dat uw huisdier ze niet kan hebben.
 • Wormen zijn uw huisdier tot last. Uw hond of kat kan er van de buitenkant gezond uitzien, maar toch een wormbesmetting hebben. Veel symptomen blijven onzichtbaar tot het moment dat het lichamelijk ongemak te heftig wordt. Preventie is daarom beter dan genezen.
 • Wormbesmettingen kunnen leiden tot overgeven, diarree, gewichtsverlies of lusteloosheid bij uw huisdier.
 • Wormen kunnen ook mensen tot last zijn. Wormen kunnen ernstige ziekten veroorzaken, zoals blindheid bij kinderen (bijvoorbeeld spoelwormen) of levercysten (onder andere door lintwormen). Andere klachten kunnen zijn een verminderde eetlust, koorts, longontsteking en zelfs slaap- en gedragsstoornissen
 • Wormen verschillen per land. Een reis met uw huisdier kan betekenen dat u hen tegen andere wormsoorten moet beschermen. Vraag ons voordat u op reis gaat om advies

Regelmatig ontwormen doorbreekt de levenscyclus van de wormen. Hierdoor vermindert het risico dat worminfecties zich verspreiden van huisdier tot huisdier of van dier tot mens.

ONTWORMEN KAT

Hieronder vindt u belangrijke informatie voor het ontwormen van uw kat.

 

HOE VAAK ONTWORM IK MIJN KITTEN?

De parasitologen van het Europese Counsel voor gezelschapsdieren hebben specifieke richtlijnen voor kittens. Hun advies is om ze te ontwormen wanneer zij 3, 5 en 7 weken oud zijn, daarna maandelijks tot ze een half jaar oud zijn

HOE VAAK ONTWORM IK MIJN VOLWASSEN KAT?

De Europese richtlijnen voor de volwassen kat geven aan hen minimaal 4 keer per jaar te ontwormen. Een goede manier om te onthouden om ze te ontwormen is om uw kat bijvoorbeeld aan het begin van een nieuw seizoen te behandelen.

AANVULLENDE DIAGNOSTIEK

Dierenkliniek Middenwaard heeft verschillende soorten producten om uw huisdier gemakkelijk te ontwormen:

 • Tabletjes (klein en smakelijk)
 • Pipetjes in de nek (ook gelijk tegen vlooien)
 • Pasta (kittens, makkelijk te doseren)

ONTWORMEN HOND

Veel gestelde vragen over het ontwormen van honden vindt u hieronder.

 

HOE VAAK ONTWORM IK MIJN PUPPY?

De richtlijnen opgezet door parasitologen van het Europese Counsel voor gezelschapsdieren geven aan dat puppies het beste ontwormt kunnen worden wanneer ze 2, 4, 6 en 8 weken oud zijn. Daarna volgt een maandelijkse cyclus tot ze een half jaar oud zijn.

HOE VAAK ONTWORM IK MIJN VOLWASSEN HOND?

De Europese richtlijn voor het ontwormen van een volwassen hond geeft aan hen minimaal 4 keer per jaar ontwormen. Ook voor honden geldt: om goed te kunnen onthouden wanneer ze voor het laatst behandeld zijn, kunt u beste het begin van een nieuw seizoen aanhouden.

WAARMEE ONTWORM IK MIJN HOND?

Dierenkliniek Middenwaard heeft verschillende soorten producten om uw huisdier gemakkelijk mee te ontwormen:

 • Tabletjes (klein en smakelijk)
 • Pipetjes in de nek (ook gelijk tegen vlooien)
 • Pasta (puppies, makkelijk te doseren)